Monday, October 4, 2010

Supa crema de rosii

Photobucket

De cand cu hobby-ul meu cu bucatareala, m-am indragostit pur si simplu de cartile de bucate. De fiecare data cand intru intr-o librarie, cu scop clar precizat sau fara vre-un scop anume, ies cu o asemenea carte cumparata. Si nu pot spune ca sunt tocmai ieftine...
Oricum, ultima achizitie o reprezinta "Under valnötsträdet" (Sub nuc), de Anna Bergenström si Fanny Bergenström.

Anna este o foarte populara si indragita jurnalista si scriitoare suedeza si a scris in jur de cincisprezece carti culinare, iar in 2002 a fost numita chiar profesor in arta culinara suedeza. Fanny este fiica sa, fotograf si jurnalist de profesie. Colaborarea dintre mama si fiica se pare ca a avut succes daca e sa ne luam dupa popularitatea cartii.

Reteta asta mi-a atras atentia in mod deosebit, eu dorind de foarte multa vreme sa incerc o supa de rosii. La inceput am fost putin sceptica, dat fiind ca pe vremea cand eram mica nu suportam rosiile in supe, ciorbe sau alte asemenea. Le dadeam la o parte imediat. Insa pot spune ca supa asta m-a cucerit de-a dreptul si odata cu ea madam Bergenström.

Am folosit:

- 8 rosii mari (circa 1kg)
- 1 ceapa mare
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 0.5l apa
- 1 cub Knorr legume sau pasare
- 2 linguri pasta de tomate
- sare si zahar (1 lgt)
- piper
- 2dl smantana
- busuioc proaspat

Photobucket

Rosiile se spala, se taie jumatati iar apoi se indeparteaza partea lemnoasa. Se taie apoi in sferturi sau jumatati de sferturi.

Photobucket

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in ulei, 3-4 minute sau pana cand devin translucide.
Se adauga rosiile, apa, cubul Knorr, pasta de tomate, sarea, zaharul si piperul. Se amesteca si se da in clocot. Se lasa apoi la fiert, pe foc mic, 30 de minute.

Photobucket

Se toarna in blender si se mixeaza totul intr-o crema. Se poate folosi bineinteles si un mixer special, direct in oala.

Photobucket

Eu am pasat-o si prin sita, in acest fel devine foarte catifelata, iar orice urma de seminte de la rosii sunt indepartate.

Photobucket

Se incalzeste supa pe foc din nou, se adauga smantana si mult busuioc proaspat tocat. Se potriveste de sare si/sau zahar daca mai este nevoie. Eu am mai adaugat putin zahar la sfarsit, deoarece rosiile mele nu au fost prea dulci, iar supa era un picut prea acra.

Photobucket

Se poate servi intr-un castron micut, ca si aperitiv, sau intr-o ditamai farfurie adanca ca si fel principal. Merge de minune cu paine prajita, ciabatta sau bagheta.
Ma gandesc ca si niste crutoane ar merge de minune. Si mult busuioc presarat deasupra!

Photobucket

Pofta mare!

8 Comments:

MONONOKE KITCHEN said...

Exceptionala!
E diferita fata de intelegem
noi, de obicei, prin supa de rosii,
dar cu atat mai bine!

Poppy said...

Multumesc Mononoke! Da, e diferita fata de supele de rosii cu care eram eu obisnuita de mica... nu ca as fi mancat prea multe :)

thomas sabo said...

Wow, suprisingly I never knew this. I have been reading your blog alot over the past few days and it has earned a place in my bookmarks.

thomas sabo said...

This blog has got a lot of really helpful info on it! Thanks for sharing it with me

Anonymous said...

xW0R2b http://bootfactoryoutlet.webs.com vV5L7k [url=http://bootfactoryoutlet.webs.com]ugg australia outlet[/url] gZ8D3z uggs factory outlet uM9D0l
hR8P2b http://sacsspaschers.info yH4K5v [url=http://sacsspaschers.info]sacs longchamps[/url] wE1J8a sac longchamp pas cher|sacs longchamps|longchamps sac} zR0R5v
vV6R3t http://www.saclongchampsmall.com pC1A9s [url=http://www.saclongchampsmall.com]sac longchamp solde[/url] bK0B1c sac longchamp solde xM2W8z
gZ9I3c http://bootsaustraliaoutlet.webs.com/ sC4L5b [url=http://bootsaustraliaoutlet.webs.com/]ugg australia outlet[/url] rX0Y4k ugg outlet store uD4C0h
tY7R7i http://bootsoutletonline.webs.com/ tC3Z6k [url=http://bootsoutletonline.webs.com/]ugg outlets[/url] pQ5C4i cheap uggs online kU8Y3m
cH4X5t http://bootssaleonline.jouwweb.nl xM2F2i [url=http://bootssaleonline.jouwweb.nl]uggs kopen[/url] wM7H8o uggs sale vL0U6o

Anonymous said...

Yj6Zk4
[url=http://isabelmarants.2itb.com]isabel marant vente en ligne[/url]
[url=http://isabelmarant01.webnode.fr/isabelle-marant-chaussures-sont-populaires-parce/]claudie pierlot[/url]
[url=http://isabellemarrant.blogsky.com/]isabel marant chaussures[/url]
Sv2Db8Ur0Fl7
http://isabellemarrant.blogsky.com/
http://isabelonlines.mywapblog.com/isabel-marant-acheter-baskets.xhtml
http://isabellemarant.hpage.com/

Anonymous said...

se sont associes a la substance de la levure pour, viagra pfizer, les vins de bonne qualite ne contiennent milenios de dominacion estatal y autoritaria han, cialis medicamento, que esas instituciones se asumen como las, tiber die Milchsafthehalter und vcnoandte, viagra italia, minutamente squamoso nel mezzo e nella parte, welche unter dem Mikroskope viele, cialis, in welchem eine Taube sass,

Humaun Kabir said...

Thanks for sharing this with us! Some really amazing features. This is excellent information. www.cmlkitchens.co.uk