Saturday, July 18, 2009

Salata de vinete (ca la mama acasa)

Photobucket

Salata de vinete a fost intotdeauna preferata mea. As putea manca tone intregi. Daca cineva ma intreba, cand eram mai mica, care era mancarea mea preferata, spuneam salata de vinete!

Salata asta e, in sinea ei, menita sa fie aperitiv, dar eu o mancam ca si fel principal, secundar si desert la un loc, sau oricum vreti. De cand am venit in Suedia nu am mancat. Am cumparat intr-o zi de la Ica un fel de eggplant salad la borcan, dar nu spun ce gust a avut, aproape ca mi-a venit sa o arunc la gunoi pe loc. Degeaba am incercat eu s-o dreg cu ceapa tocata si maioneza si mai stiu eu ce.. o porcarie a iesit, nu am putut manca.

Asa m-am hotarat sa fac propria me salata. Am pus mana pe telefon, am sunat-o pe mama (bucatareasa sefa) si uite asa pot spune ca mi-am implinit un vis: sa mananc salata de vinete ca la mama acasa!

Am folosit:
- 2 vinete
- ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa
- zeama de lamaie
- sare

Photobucket

In general, vinetele se coc la aragaz, la flacara. Problema mea a fost ca am aragaz cu inductie... flacara nu! Pana la urma le-am copt pe gratar, tot la aragaz! Stiu ca trebuie sa aibe parfumul acela usor afumat de la flacara.. nu pot spune ca ale mele au fost diferite.. eu cred ca au iesit exact la fel, daca e sa ma iau dupa gust. Se coc si trebuie avut grija sa fie intoarse pe toate partile.

Photobucket

Photobucket

Dupa ce le-am parlit, le-am curatat de coaja. Este bine sa aveti un mic castronas cu apa rece in care sa va muiati degetele, sa nu va frigeti.

Photobucket

Le-am taiat coada, am scos "unele" seminte si le-am lasat la scurs vreo 2 ore, pe plan inclinat, pe un fund de plastic (Ikea sa traiasca!) ca de lemn nu am avut. E bine sa fie scurse de tot, zeama le amareste.

Photobucket

Dupa ce s-au scurs le-am tocat. Acum problema mare. Mama mi-a spus (si mi-am adus si eu aminte) ca se foloseste un batator de lemn (inoxul oxideaza sau le inegreste sau le amaraste.. n-am inteles bine.. dar trebuia sa fie lemn!). De unde sa am eu batator de lemn in Suedia?? Nici nu stiu daca exista asa ceva pe aici. Oricum, am improvizat, am folosit o spatula de lemn pentru tigaie cu marginea mai fina..

Am batatorit si tocat saracele vinete pe orizontala, verticala si diagonala pana ce s-au facut ca un fel de pasta. Ideea este sa nu ramana parti mai lemnoase sau mai tari, totul trebuie sa aibe consistenta unei creme. Le-am pus intr-un castron, am adaugat cam 2 lingurite de sare si un pic de zeama de lamaie dupa gust. De aici incolo se procedeaza ca la maioneza. Se adauga uleiul, putin cate putin si se bat vinetele cu o spatula sau lingura tot de lemn, avand grija sa nu se taie. Cantitatea de ulei depinde de preferinte. La cele doua vinete ale mele au mers cam 300g ulei. Vinetele isi schimba culoarea si isi maresc volumul.

Photobucket

La sfarsit se adauga ceapa tocata foarte fin si se gusta de sare.

Photobucket

Se pot servi cu maioneza, cu rosii sau cu salata de ardei copti. Si neaparat paine! Gata nu mai spun nimic.. ma duc sa mai iau o portie!

Photobucket

Photobucket

20 Comments:

salmi said...

Sa stii ca nici mie nu mi-au placut cele la borcan...bleac! Si eu mor dupa salata de vinete, anul trecut cvat am stat in Ro, am mancat ca sparta...aici nu mi-au placut cum au iesit pe aragazul acesta cu inductie, am incercat si in cuptor care insa e electric...imi lipsea tot asa gustul acela de prajit. Ei bine, in vara asta am descoperit cat de bune ies facute la gratar, acela din curte pe care gratararim we de we...ies delicioase. Desi vinetele astea sunt cam pline de apa, dar le las la scurs mai mult. Ce mai, la fix a picat reteta ta ca sa imi fac pofta din nou de vinete ;).
Pofta buna!

mamica de Sebastian said...

Daca ma crezi ieri am facut si eu salata de vinete dar din vreo 2 kg,asa ca la romani,si ma bate gindul sa mai iau vreo 10 kg sa bag la congelator..

Ina said...

Si eu asa fac vinetele. Nu imi plac cele cu maioneza. F faine ti-au iesit!

madde said...

hej! vad ca toata lumea a dat in nebunia vinetelor...hehehe
am luat si eu acum cateva zile vreo 4 vinete...si nu m am gandit sa le pun pe grill ca tine,,,le am pus la cuptor in folie!nu ies perfecte dar decat deloc! cea mai bune varianta de facut aici sunt pe grill afara,asa am sa mai fac ca si eu sunt lesinata dupa salata de vinete.se pot face si cu mixerul nu doar cu unelte de lemn.a descoperit cineva hrean pe aici?o saptamana buna

Poppy said...

Vai eu stau la bloc si nu am gratar :( Dar cred ca cele facute la gratar afara trebuie sa fie asa parfumate! Pentru mine fost prima data cand am facut si ma bucur ca v-am facut pofta :)

Hrean.. eu am vazut hrean la tub. Nu pot baga mana in foc, scria pe el "horseradish", asa ca ala trebuie sa fie? Mmm o salata de sfecla cu hrean vreau acum!

salmi said...

Hreanul se numeste pepparrot, daca nu ma insel am vazut radacini pe la Ica Maxi. Acum am in frigider Riven pepparrot, e exact ca hreanul in borcan pe care il facea tata pe iarna...e produs la polonezi, dar pentru Suedia.

madde said...

uraa...exact la salata de sfecla cu hrean ma gandeam,de asta si am intrebat de el.merci pt raspuns,maine o intind direct la magazin sa caut!sunt destule chestii care se pot gasi asemanatoare cu cele de acasa,da tre sa stii ce sa cauti!hehe.eu am avut seminte de leustean de acasa si mi am pus in jardiniera,de acum am leustean sa tot fie!tot n am gasit intaritor pt frisca.si ceea ce ma enerveaza este ca aici nu se mananca crap,astia nu stiu ce pierd,iar eu sunt diserata de pofta unei saramuri!

Poppy said...

Vai crap! Prajit cu mujdei! si mamaliguta! Si icre de crap...

madde said...

mda...si eu visex la crap...da visez degeaba!hehe...ma multumesc acum cu o gädda.decat deloc
si imi mai lipsesc visinele!

Ralu said...

Prima oara cand am facut salata de vinete eram si eu departe de casa, iar instructiuni am primit tot de la mama, prin telefon :)...A fost un adevarat chin, nu aveam nici eu ustensilele necesare, nici tocator, nici cutit de lemn, nimic...Nu mai spun ca am creat o adevarata panica, cu fumul si mirosul care ieseau din bucatarie, caci cei de acolo (din Germania mai exact) nu auzisera in viata lor de salata de vinete...
Foarte frumoasa salata ta, te-ai descurcat minunat, felicitari!

Roxana said...

eu am cautat reteta de vinete sa vad ce urmeaza, k de copt le-am copt deja la cuptor, k nici eu nu am aragaz cu flacara, si va pot spune k le-am lasat 2 ore la 200 de grade si coaja s-a desprins singura, nici nu m-am chinuit sa le curat. acum astept sa se scurga si sa ma hotarasc dk ii pun ulei de masline sau de floare... cred k o sa intre jumate de kg...sper sa iasa, k am mai facut de 2 ori inainte si nu mi-au iesit...de data asta sper sa-mi iasa, k mi-e tare pofta !!!
desi imi dau seama k nu preau au mirosul ala k in tzara...sper sa imi iasa, k dk no o sa plang...k nici nu stiu dk vinetele spaniole sunt de vina, sau eu k nu stiu sa le fac...maine va anunt

Anonymous said...

MMMMDA Aveti dreptate salata de vinete este delicioasa.Si eu sunt departe de tara si va asigur ca nici cei de aici(e vb de australia )nu au auzit de asa ceva.Ca probleme intimpinate cam aceleasi.,cuptor electric,iar facute la gratar in curte am alertat vecinii cu fumul produs dar per final totul a iesit f.gustos.Pacat ca aici sunt foarte scumpe vinetele....

Adrian said...

Eu chiar acum fac vinete coapte...ca in toti anii...singur singurel...si nu ma plang...paote gatesc mai bine ca o femeie(bucatareasa)! De ce spun asta...stiu sa cantaresc gustul!Si toti cati am servit cu ce am pre3gatit...au fost incantati de cunostintele mele culinare!

spanish said...

eu sunt in Spania si tocmai imi faceam vinete la cuptor,(aragazul are plita vitroceramica). Le-am pus pe folie de aluminiu intr-o tava, in cuptor. O sa le pun ulei de masline.

Anonymous said...

eu le fac in balcon pe gratarul electric. dupa ce le toc si pun ulei de masline ca la maioneza, adaug sare si ceapa taiata marunt, hmmmm ce minunate!!!

aniika said...

am facut s eu adineaura minunatele tale vinete decat k le am pus niste maioneza k asa i place sotului meu.au iesit minunate.si f cremoase;)

Salata de Vinete said...

foarte bune! multumim

modoro said...

Eu mai pun și piper iar în loc de zeamă de lămâie, oțet ... și îmi plac la nebunie, aș mânca și eu fără oprire ...

modoro said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Thankѕ for finally talking about > "Salata de vinete (ca la mama acasa)" < Loved it!

My website hcg ultra diet
drops